tace, które znamy dzisiaj, prawdopodobnie wyewoluowała z barokowej salwy? To termin używany w Anglii w 1661 roku do określenia płaskiej tacy, zwykle wykonanej ze srebra. Słowo pochodzi od łacińskiego salvare, co znaczy ocalić. Pierwotnie, tace używano tylko w rodzinach królewskich, a jedzenie, które na nich serwowano było zawsze sprawdzane przez testerów na obecność trucizny. Tace metalowe powstały w Rosji w 1830 roku. Były bogato zdobione i miały być nie tylko funkcjonalne, ale przede wszystkim piękne. Współcześni producenci tacek połączyli konwencjonalne materiały z innowacyjnymi projektami. W Chinach, Tajlandii i innych krajach azjatyckich dostępne są teraz tekowe i bambusowe tace o eleganckiej, nowoczesnej stylistyce. W Anglii firmy garncarskie zaprojektowały specjalne tace na herbatę z drewna, posiadające wstawki z malowanej porcelany. Tace przydają się niemal w każdym mieszkaniu, będąc funkcjonalnym elementem wyposażenia wnętrza.