Komponenty materacy:
Kokos- naturalny komponent wykorzystywany do produkcji materacy. Warstwa kokosowa nadaje twardości i sprężystości oraz sprawia, że materac lepiej przepuszcza powietrze. Wytwarza się ją w wysokich temperaturach, dzięki czemu pozbawiona jest wszelkich bakterii i zarazków. Kokos jako produkt całkowicie naturalny i ekologiczny znajdzie zastosowanie u alergików. Materac z wykorzystaniem maty kokosowej szczególnie polecany jest na sezon letni.
Pianka Visco- pianka termoelastyczna wykonana z poliuretanu, wzbogacona o inne składniki wpływające na sprężystość materaca. Pianka Visco pod wpływem ciepła ciała dostosowuje się do jego anatomicznej budowy, redukując w ten sposób nacisk. Charakteryzuje się niezwykłą miękkością, dając uczucie zapadania się w miękką piankę. Materac z pianką Visco idealnie sprawdzi się w sezonie zimowym.
Lateks- naturalny surowiec uzyskiwany w procesie wulkanizacji naturalnego mleczka kauczukowego. Lateks daje większe wsparcie, niż pianka visco oraz jest twardszy w odczuciu. Podobnie jak różne rodzaje pianek daje wysoki komfort użytkowania. Charakteryzuje się właściwościami przeciwgrzybiczymi i antybakteryjnymi, a jego porowata struktura umożliwia swobodny przepływ powietrza. Materace lateksowe są bardzo wytrzymałe a, dzięki swojej specyficznej budowie znajdą szczególne zastosowanie w sezonie zimowym.
Pianka Gel- nowoczesne połączenie kapsułek żelowych z pianką poliuretanową. Warstwa żelowa zwiększa elastyczność oraz powoduje uczucie delikatnego chłodzenia. Zapewnia odpowiednie podparcie ciała niezależnie od przyjętej pozycji, dzięki czemu wspomaga regenerację kręgosłupa i stawów podczas snu. Z uwagi na swoje właściwości materac z użyciem pianki gel polecany jest osobom aktywnym fizycznie oraz mającym tendencje do pocenia się.
Jaką wielkość powinien mieć materac?
szerokość:
materac pojedynczy- minimum 70 cm,
materac dwuosobowy- minimum 140 cm,
długość:
nasz wzrost + 20 cm